Asociatia Sf. Damian - Ingrijire varstnici

0332.801.480

Jurnal

01.10.2016
1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, 1 octombrie 2016, echipa Asociației Sf. Damian vă urează „La mulți ani!” și vă este alături prin programele de îngrijire la domiciliu.

31.05.2016
La vârsta de peste 90 de ani

Mică de statură, cu un trup firav şi obosit, un zambet trist, cu un iz de amărăciune conturat în colţul gurii. Am intrat în casa cu pereţi reci, dar plini de amintiri, şi cu o energie surprinzătoare doamna Catinca ne-a invitat să luăm loc alături de dânsa. În prima zi a fost foarte discretă în ceea ce o priveşte, în schimb ne-a pus foarte multe întrebări şi ne-a rugat să-i povestim despre noi. Îmi amintesc că în drum spre casă m-am gândit foarte mult la dumneaei şi cum e să trăieşti singur, mai ales în preajma sărbătorilor.

O admir pentru tăria de caracter pe care şi-a păstrat-o. Treptat, i-am aflat şi povestea.  Cu ochii în lacrimi ne-a relatat toate întamplările prin care i-a fost dat să treacă, dar mândră totuși, căci ani de zile a servit cafeaua la profesori – în pauza mare. Munca a fost totul pentru ea, i-a umplut timpul, zilele de-a lungul anilor și i-a dat un sens și o liniște pe care cu greu oamenii și le mai găsesc în zilele de astăzi.

La început eram nesigure atunci când intram pe ușița mică din spatele casei, nu știam despre ce să vorbim, nu știam cum ne va primi în acea zi. Pe parcurs însă am căpătat încredere iar astfel de griji au dispărut.  Pe parcursul celor 3 luni în care am fost săptămânal în vizită ne-am atașat încetul cu încetul de ea, am devenit „fetele ei” (așa cum singură ne numea) și ne bucurăm că am reușit pentru acest timp scurt să îi schimbăm rutina zilnică.

Înainte de Crăciun am întrebat-o discret care sunt alimentele care-i plac cel mai mult (și care nu-i fac rău). I-am pregătit un mic cadou, un pachet cu clementine, cafea, lapte și alte mici nimicuri care-i sunt pe plac. A fost foarte surprinsă că ne-am amintit și i-am putut citi bucuria în ochi. Era ca un copil mic care-şi despachetează cadoul în Ajunul Crăciunului. Nicoli a avut ideea de a-i face ceva special, un brăduţ din origami. Un mic pom de Crăciun care să-i aducă în casă spiritul sărbătorilor şi, de ce nu, să-i amintească de noi. Mult timp după ce sărbătorile au trecut noi încă l-am mai văzut așezat cu grijă pe frigider.

În final suntem ambele de acord că am învățat multe din această experiență: toleranță, respect, răbdare și responsabilitate. Abia așteptăm să o revedem și să o bucurăm măcar pentru câteva zeci de minute.

Nadia Romanciuc și Nicoli Zadorojneac, voluntari Asociația Sf. Damian

29.04.2016
Alege să fii voluntar!

Am ales să ofer sprijinul meu, vârstnicilor, beneficiari ai Asociației Sf. Damian, Iași. Sunt voluntar, poate pentru unii nu e mare lucru, dar pentru d-na Maria, în vârstă de 80 ani e luminița de care are atât de mult nevoie. Pe lângă boala de care suferă fiecare dintre ei, veniturile scăzute, aceștia se confruntă și cu indiferența semenilor. E adevărat că nu suntem pregățiți să tolerăm multe între noi, discriminăm și nu suntem atenți la nevoile noastre, nici ale celorlalți, dar cred că împreună putem schimba lucrurile. Dacă există o insuficiență a serviciilor sociale adaptate nevoilor lor, atunci voluntariatul este o soluție.

Avem cu toții drepturi, dar oare nu uităm și de obligații? Astfel, revin la draga d-na Maria, o d-nă singură, ce-L iubește pe Dumnezeu, care a muncit o viață întreagă în cercetare științifică, a studiat teologia, fiică a doi țărani simpli, onești și responsabili. E uimitor cum a trecut timpul peste ea, câte povești îmi împărtășește cu atât de multă iubire și claritate, parcă mai ieri s-au întâmplat. Unii ar fi invidioși să știe tot ce a trăit, această minune de femeie și cum încă reușește să facă față lumii prezente. Dar îi este greu, vârsta își spune cunvântul și ea, din păcate nu mai poate singură să reușească să-și facă cumpărăturile, are nevoie să fie ascultată, să fie îndrumată, să-și reamintească dacă și-a luat tratamentul sau nu. Toate amintirile ei sunt pe pereții casei, poze, icoane, și ea vorbește cu ele, le mângâie și le sărută cu o căldură de nedescris, și e poate ceea ce îi dă puterea să plângă și să râdă, căci viața ei e ca un film.

Învăț mereu din fiecare experiență cu ea, mi se confirmă că vocea lor, a vârstnicilor e de fapt și a noastră, și cu demnitate ne cer ajutorul. Oferindu-le iubirea noastră, le vom vindeca pentru o clipă sufletele. Alege să fii voluntar!

Liliana Iftode, psiholog,

Voluntar Asociația Sf. Damian

21.03.2016
Să îndepărtăm povara care ne stă înainte – Gânduri de voluntar

Cred în puterea formativă a voluntariatului de aceea am căutat mereu să fiu înconjurat de oameni de calitate, capabili să-şi dezvolte abilităţile prin efort ca mai apoi să poată ajuta şi pe alţii.

            În cadrul Asociaţiei Sf. Damian am întâlnit căldura, compasiunea şi răbdarea amprentate în atitudinea şi vorbirea profesioniştilor prin munca pentru cei vârstnici. Am găsit vitalitatea şi disciplina de a aplica teoria pe care eu, abia acum o întâlnesc în vorbirea cărţilor şi a domnilor profesori. Am văzut cum sacrificiul timpului petrecut în muncă scoate la suprafaţă micile trucuri de adaptare şi eficienţă în ajutorarea celor bătrâni însă, toate acestea sunt puţin în comparaţie cu nevoia împlinită a unui novice în ale profesiei de asistent social.

            M-am bucurat de îndrumare cu rabdare acolo unde am avut nevoie şi de încredere atunci când mi s-au oferit responsabilităţi, am învăţat tot ceea ce am avut nevoie la acea vreme şi n-au căutat să-mi dea mai mult sau mai puţin decât puteam duce.

            Într-un alt sens, e un privilegiu să întâlneşti poveşti de viaţă a celor în vârstă.

            „Şi fiindcă suntem înconjuraţi cu un nor aşa de mare de martori, să dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară atât de lesne şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte” (Evrei 12:1). Acestea au fost cuvintele care m-au însoţit în dorinţa de a lucra cu oameni ai experienţelor de viaţă, încurajat de cuvintele Ştefanei Pocneț, asistent social în cadrul asociaţiei: „ ... şi când vezi că ai putut să faci ceva bun pentru acel om, să îmbunătăţeşti viaţa unui bătrân, te simţi împlinit şi aceasta îţi dă o nouă putere de viaţă, un nou avânt pentru a ajuta mai departe”.

            Îmi plac oamenii cu verticalitate, îmbogăţiţi de o conştiinţă de sine dar şi socială şi vreau să lucrez printre ei.

Croitoru Răzvan,
student în anul II, specializarea Asistenţă Socială
voluntar Asociația Sf. Damian

26.10.2015
Conferința ”Vârsta a treia. O perspectivă transdisciplinară”

Autori: Stefana Pocneț, asistent social, Cristina Bostan, psiholog

 

Vineri, 23 octombrie 2015, s-a derulat la Iași, în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” workshopul ”Vârsta a treia. O perspectivă transdisciplinară”, organizat de către Colegiul Național al Asistenților Sociali din România Filiala Iași, Penitenciarul Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Direcția de Asistență Comunitară Iași, Fundația Solidaritate și Speranță, Centrul Diecezan Caritas și Asociația Sf. Damian.

Workshopul a fost împărțit pe trei secțiuni și anume: Abordarea din perspectiva psiho-socio-medicală a persoanelor vârstnice; Interacțiunea cu persoana vârstnică. Cazuri și practici; și cea de-a treia secțiune: Panel: Rețea de sprijin integrat pentru vârstnicul vulnerabil.

În cadrul secțiunii ”Interacțiunea cu persoana vârstnică. Cazuri și practici”, reprezentanții Asociației Sf. Damian, asistent social Ștefana Pocneț și psiholog Cristina Bostan, au prezentat prelegerea cu tema: ”Îngrijirea vârstnicului la domiciliu. Asistența psiho-socio-medicală a vârstnicului imobilizat”. În cadrul acestei teme a fost prezentată activitatea de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu acordată de către Asociația Sf. Damian, desfășurată în cadrul proiectului ”Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul fondului ONG în România și modul cum se realizează această activitate de îngrijire la domiciliu prin prezentarea unui studiu de caz (persoană vârstnică care a beneficiat de îngrijire la domiciliu în cadrul proiectului mai sus menționat).

În cadrul acestui workshop au fost abordate subiecte din domeniul asistenței sociale a persoanelor vârstnice, s-a discutat despre modificările psihologice și medicale ale vârstei a treia, despre deținutul vârstnic, diverse teme și practici toate vizând persoanele vârstnice și modul cum pot fi acestea ajutate în fiecare dintre instituțiile participante.

Atmosfera generală a fost una de promovare a unor abordări atât teoretice cât și practice, de a veni în sprijinul îndeplinirii unor nevoi fundamentale și esențiale la această vârstă. Totodată, s-a sprijinit idea facilitării comunicării între generații cu dorința de a diminua conflictele transgeneraționale ce ar putea apărea. Mai mult decât linii de ghidare teoretice, practicienii și personalul administrativ din instituțiile organizatoare și partenere au prezentat o serie de probleme ce apar în momentul în care vâtstnicii sunt asistați.

14.08.2015
Peste 300 de persoane au primit gratuit consulații medicale și medicamente în caravana medicală organizată de Asociația Sf. Damian

Autori: Bogdan Butuc și Cristina Bostan

 

În perioada 1 - 3 august 2015, Asociația Sf. Damian a organizat prima ediție a Caravanei medicale ”Sf. Doctori Cosma și Damian”. Prin această acțiune s-a urmărit facilitarea accesului la servicii socio-medicale a persoanelor de vârsta a treia din zone rurale izolate ale județului Iași.

Pe parcursul a 3 zile, unui număr de 308 persoane le-au fost acordate gratuit consultații medicale, electrocardiograme, măsurare glicemie, tensiune arterială, puls, calcularea indicelui de masă corporală, terapie cu ultrasunete și aplicare de masaje locale, consiliere psihologică, socială și mini-traininguri de familiarizare cu termenii medicali. Pentru afecțiunile identificate, persoanele beneficiare ale caravanei au primit medicamente donate de compania Fiterman Pharma.

Pentru a acorda aceste servicii, echipa medico-socială a caravenei formată din membrii Asociației Sf. Damin și voluntari de la facultățile de medicină, asisteță socială, psihologie și sociologie a parcurs peste 280 de kilometri străbătând satele Săveni (comuna Gropnița), Vladomira (comuna Trifești) și Mironeasa (comuna Mironeasa).

21 de ani de la ultimul consult medical

Printre cei care au venit să primească investigații și consultații medicale de la echipa medicală a caravanei s-au numărat și persoane care de ani buni de zile nu au mai fost la un consult medical. Cauzele au dus la această izolare a pacientului sunt diverse: lipsa unui însoțitor, imposibilitatea de deplasare, lipsa resurselor financiare etc.

Caravana medicală a venit în sprijinul acestei categorii prin evaluarea stării de sănătate, diagnosticarea afecțiunilor şi îmbunătăţirea nivelului educaţiei pentru sănătate. De asemenea, populația care a solicitat serviciile caravanei medicale a fost conștientizată asupra importanței vizitelor periodice la medicul de familie pentru a identifica din timp afecțiunile și a preveni agravarea bolilor de care suferă fiecare persoană.

Prima electrocardiogramă

Cea mai mare parte din persoanele prezente la caravana medicală au beneficiat pentru prima dată de o investigație EKG esențială în identificarea și monotorizarea afecțiunilor cardiologice și de testarea glicemiei, importantă în depistarea riscului de producere a diabetului zaharat.

„Acordam servicii de ingrijire social medicala vârstnicilor din mediul rural. Sunt vârstnici care nu si-au mai luat tensiunea, glicemia, nu au facut un EKG demult si noi venim in sprijinul lor si le oferim gratuit acest serviciu. Datorita faptului ca distanta este destul de mare fata de un spital varstnicilor le este greu sa ajunga, de aceea pentru ei este benefic si important faptul ca venim si le oferim gratuit aceasta ingrijire”, a declarat Ștefana Pocneț, asistent social.

Gândurile vârstnicilor și activități în comunitate

Persoanele în vârstă au avut ocazia să își exprime emoțiile și gândurile odată cu primirea serviciilor medicale. Cei mai mulți au mulțumit echipei și voluntarilor pentru prezență, răbdare și bunăvoința de a le asculta fiecare problemă de sănătate și grijile de zi cu zi. Odată cu aceste servicii, ei au beneficiat și de sprijin emoțional și moral din partea psihologului și a voluntarilor prin asistență directă pe parcursul fiecărei proceduri.

„Mulțumim părintelui și dumneavoastră pentru ce faceți pentru noi”

„Mulțumim că ați venit la noi, multă sănătate și mai poftiți la noi” (Viorica)

„Bine ați venit și vă mulțumesc din suflet că ați venit” (Marinel)

„Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ne oferiți” (Maria)

„Mulțumim echipei de medici. Doamne ajută!” (Petrișor)

„Dumnezeu să vă dea sănătate pentru că ați venit la noi”(Elena)

Pentru persoanele care au venit însoțiti de copii a fost amenajat un loc dedicat activităților de joacă și au fost acordate consultații și investigații medicale acolo unde a fost cazul. Psihologul împreună cu voluntarii au organizat jocuri specific vârstei lor: desenat, jocuri interactive, educație igienico-sanitară și au fost premiați la final.

Pentru buna desfășurare a activității, caravana medicală a beneficiat de sprijinul financiar al granturilor SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și de donații în medicamente din partea Fiterman Pharma.

30.04.2015
Servicii complete pentru îngrijirea vârstnicilor la domiciliu.

Autori:
Alexandru Apostol, sociolog
Cristina Bostan, psiholog
Ștefana Pocneț, asistent social

Prin proiectul Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu desfășurat de către Asociația Sf. Damian, ne-am propus să acordăm servicii socio-medicale unui număr de 150 de vârstnici, cu vârsta de peste 65 de ani, din mediul urban și mai ales în mediul rural unde opțiunile de îngrijire sunt foarte puține. Vârstnici care se confruntă cu probleme sociale şi de sănătate, sunt afectați de excluziune socială, sunt lipsiți de sprijin material şi moral din partea familiei, sunt marginalizați de către comunitate, nu au acces la servicii sociale şi social-medicale, sunt imobilizaţi la pat, foarte greu deplasabili sau se află în faze terminale ale unor boli. Vârstnici cărora nu le-a mai trecut nimeni pragul de foarte mult timp și care sunt singuri.

De la începerea proiectului, în iunie 2014, și până în luna aprilie 2015, membrii echipei de îngrijire la domiciliu, au acordat zi de zi servicii socio-medicale unui număr de peste 90 de vârstnici atât din mediul urban cât și rural. Serviciile acordate de către membrii echipei sunt: 

 • servicii medicale -consultații, efectuarea de electrocardiograme, tratamente medicale, prevenire și tratare escare, tratamente injectabile și perfuzabile, asigurarea gratuită de medicamente și obiecte de îngrijire personală (scutece, produse de curățenie etc.)
 • îngrijire personală, menaj și gospodărire
 • recuperarea medicală prinfizioterapie-terapie cu ultrasunete si electroterapie
 • asistență psihologică și sprijin în perioada de doliu
 • asistență socială

Problemele cronice de sănătate cu care se confruntă persoanele de vârsta a treia pot fi agravate de stări psiho-emoționale negative generate de diverși factori somatici, relaționali, psihici etc. Dintre cele asupra cărora vrem să atragem atenția menționăm:

 • sentimente intense de singurătate
 • disconfort psiho-somatic intens și lipsa forței fizice
 • depresie și climat familial negativ
 • grad scăzut de adaptabilitate la situații noi
 • retragerea din viața profesională, ruperea relațiilor cu colegii și nevoia de reajustare a rolurilor sociale
 • probleme de relaționare și comunicare cu o persoană în vârstă diagnosticată cu o tulburare psihică gravă.

Echilibrarea trăirilor psiho-emoționale are impact pozitiv asupra tratamentului medicamentos, facilitând vindecarea. De aceea, în cadrul programului de îngrijire la domiciliu al Asociației Sf. Damian acordăm atenție acestor aspecte și oferim servicii de asistență psihologică la domiciliu.

 

Voluntariat pentru vârstnici

Alături de echipa de îngrijire mobilă ne dorim să integrăm un număr de peste 50 de voluntari care să ia parte la acțiunile de îngrijire și asistență a vârstnicilor. În cadrul proiectului, activitatea voluntarilor este certificată conform Legii voluntariatului nr. 78 din 2014.

Implicarea activă a tinerilor în viața comunității în care trăiesc reprezintă unul din principalele obiective ale proiectului „Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu”. Cei peste 20 de voluntari care s-au alăturat deja echipei Asociației Sf. Damian au avut oportunitatea să cunoască îndeaproape nevoile sociale reale ale vârstnicilor, participând la activități specifice specializărilor în care aceștia doresc să se perfecționeze: asistență socială, psihologie, sociologie, kinetoterapie, medicină.

Activitatea de teren a voluntarilor a totalizat, până în acest moment, aproximativ 200 de ore de vizite la domiciliile a peste 30 dintre beneficiarii de îngrijire, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale ale județului, iar sub supravegherea personalului Asociației, voluntarii s-au familiarizat cu instrumentele și procedurile efective de lucru, caracteristice unui proiect de o asemenea anvergură. Cu emoție și curiozitate, tinerii voluntari au descoperit numeroase povești de viață, reușind să îmbine discuțiile informale cu dobândirea unei experiențe relevante pentru sfera în care activează.

Asociația Sf. Damian oferă în continuare studenților oportunitatea  de a se alătura unei echipe inimoase, ce mizează pe interdisciplinaritate, oferindu-și sprijinul necondiționat în dificila încercare de a aduce alinare persoanelor vârstnice.

03.03.2015
Selectăm voluntari!

Cui ne adresăm?
Studenţilor şi masteranzilor cu studii în domeniile asistență socială, medicină, psihologie și sociologie.

Descriere:
Participând la programul de voluntariat organizat de Asociația Sf. Damian îți vei îmbogăți abilitățile practice specifice domeniului de specializare în cadrul unei echipe de tineri viitori specialiști - asistenți sociali, medici, psihologi, sociologi - care desfășoară activități interdisciplinare de asistență a persoanelor vârstnice.
Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Oferim:
- oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională;
- posibilitatea de a pune în practică abilităţile de cercetare și consiliere specifice domeniului de studiu;
- adeverință de voluntariat, fișe personale cu activitatea desfășurată și scrisoare de recomandare pentru obținerea unui loc de muncă (conform Legii nr. 78 din 2014, activitatea de voluntariat se recunoaște drept experiență profesională).

Calendarul selecției:
până pe 22 martie 2015 – Primirea CV-urilor și a scrisorilor de motivație
23 - 27 martie 2015 – Interviuri voluntari
1 - 2 aprilie 2015 – Semnarea contractelor de voluntariat

Dacă te consideri persoana potrivită pentru a fi voluntar, trimite CV-ul și scrisoarea de motivație la secretariat.asd@gmail.com cu subiectul: Voluntar.
Persoană de contact: Ștefana Pocneț, telefon 0769.003007.

08.12.2014
Susține-ne în „Campionatul de bine”

Susține și tu proiectul Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu în Campionatul de Bine!

În cele mai multe cazuri, depresia și problemele de sănătate ale vârstnicilor apar pe fondul singurătății. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia asupra singurătății, clasând singurătatea pe primul loc în topul factorilor care afectează sănătatea persoanelor de vârsta a treia: „Este timpul să dăm o importanţă mai mare implicaţiilor emoţionale şi psihologice ale singurătăţii în care trăiesc un număr tot mai mare de persoane în vârstă”.

Încercăm împreună să schimbăm realitatea în care vârstnicii se află oferindu-le din puținul nostru și lor.

Fiecare din noi îi putem ajuta! Orice sumă donată poate contribui la fericirea lor!

Cum se donează?

Pentru a putea dona trebuie să deții un card bancar! Nu se percep comisioane!

Donația se realizează în 3 pași:

1. - accesează pagina proiectului: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Ingrijirea-varstnicilor-la-domiciliu

2. - apasă butonul „Donează” și completează câmpurile afișate

3. - vei fi redirecționat pe pagina www.euplatesc.ro unde se completează detaliile donației

Tranzacția on-line cu cardul este 100% sigură! Platforma www.bursabinelui.ro pe care se desfășoară „Campionatul de bine” este o platformă de donații necomisionabile dezvoltată de către Banca Comercială Română, iar securizarea tranzacției este realizată de către EuroPayment Services s.r.l (EuPlatesc.ro).

Vă mulțumim!

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Conținutul acestui website nu reprezinta in mod necesar poziția oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor revine initiatorilor websiteului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați ww.eeagrants.org.